SBR Kredietrapportage

Het is niet mogelijk om in de offline versie van Visionplanner rechtstreeks de kredietrapportage in SBR bij de bank aan te leveren. Dit is alleen mogelijk in Visionplanner Cloud. De offline versie van Visionplanner heeft wel een koppeling met Visionplanner Cloud om snel en eenvoudig de actuele cijfers te uploaden naar Visionplanner Cloud, zodat u in dit product de kredietrapportage kunt verzenden.

Voordat u met het stappenplan kunt beginnen dient u een aantal voorbereidingen te treffen in Visionplanner Cloud. Klik hier om te kijken welke voorbereidingen dit zijn.

Stap 1

Geef bij de Globale standaardwaarden (deze staan bij de verwijzingen) het meest recente boekjaar in, voor export, en kiest u voor de kolom Actueel.

Stap 2

Open het Visionplanner bestand en ga naar Uitvoer | Exporteren. Voeg een nieuwe export toe en klik op het icoontje rechts van de regel:

Selecteer Kies en Meer modellen

Klik op 'SBR Kredietrapportage' (dit artikel).

Om een export te maken van de cijfers dient u de beschikking te hebben over het export koppel bestand “Export cijfers naar Visionplanner Cloud.vet” Dit bestand met voorgedefinieerde export kunt u hieronder downloaden:

U krijgt twee opties:

• sjabloon opslaan in de persoonlijke map bij Downloads (dit kan van toepassing zijn als u geen rechten heeft van uw systeembeheerder om programma’s te installeren)
  • sjabloon opslaan in de Programma map (wat aangeraden wordt als u wel de beheerders rechten heeft)

Vervolgens staat deze export in de lijst met te kiezen bestanden. Klik op Kies en dan Export cijfers naar Visionplanner Cloud.

Stap 3

Voordat u gaat exporteren dient u te controleren of u bij Algemeen en Bedrijfsgegevens het BTW-nummer zonder NL heeft ingevoerd. U krijgt anders een foutmelding bij het exporteren.

De cijfers worden geëxporteerd door op de op de knop Export te klikken en te kiezen voor Exporteer achter de regel Export cijfers naar Visionplanner Cloud. De eerste keer verschijnt een aanmeldscherm voor Visionplanner Cloud waarmee u zich dient aan te melden met de partner gegevens die u van Visionplanner ontvangen heeft.

U dient vervolgens eenmalig toestemming te geven om contact te maken met Visionplanner Cloud.

Er wordt dan automatisch een administratie aangemaakt in Visionplanner Cloud. Daarna kunt u steeds weer exporteren en worden de cijfers bijgewerkt.

Na het overzetten van de cijfers zal Visionplanner nog vragen om de administratie in Cloud te openen.

Stap 4

U kunt een dossier aanmaken door op rechtsboven in het scherm te klikken en te kiezen voor 'Dossier'.

U komt nu op een overzichtspagina terecht.

Om een nieuw dossier te openen klikt u op 'Nieuw dossier'.

U kunt nu de naam en rapportageperiode van de kredietrapportage invoeren.

Op basis van de keuze commercieel / fiscaal wordt de kredietrapportage gevuld met teksten behorende bij commerciële of fiscale grondslagen.

Bij het aanmaken van het dossier moet gekozen worden voor het dossiertype 'Kredietrapportage'.

Stap 5

Wanneer u een dossier opent, komt u op de 'Dossier' pagina. Dit is een overzichtspagina waarop de opdrachtverantwoordelijke kan worden toegewezen aan het dossier. Daarnaast kunt u hier de klant toegang geven tot het SBR dossier.

De opdrachtverantwoordelijke is de persoon die eindverantwoordelijk is voor het dossier. Er kunnen meerdere opdrachtverantwoordelijken worden toegevoegd aan een dossier. U kunt een opdrachtverantwoordelijke toevoegen door op 'Opdrachtverantwoordelijke toevoegen' te klikken.

U kunt ook de klant toegang geven tot het dossier. De klant krijgt daarmee inzage in de kredietrapportage. Daarnaast kunnen dossier-items (taken) toegewezen worden aan de klant.

Voordat u de klant toegang kan geven tot het dossier, dient u eerst de klant uit te nodigen voor de tussentijdse presentatie. De klant moet gebruiker zijn in het systeem alvorens u hem of haar toe kan voegen.

Lees hier hoe u een klant toegang geeft tot de presentatie.

Stap 6

Op het tabblad rapportages kunt u een taxonomie toevoegen waarmee u de kredietrapportage wilt opstellen.

Nadat u de taxonomie hebt toegevoegd kunt u deze gaan vullen. Zie Een taxonomie uitwerken voor meer informatie hierover.

Stap 7

Als de taxonomie is uitgewerkt kan er een XBRL-instance en een PDF-document gegenereerd worden. Als er geen validatiemeldingen meer zijn dan is er een valide XBRL-instance dat verzonden kan worden naar het bankenportaal.

Klik op "Nieuwe aanlevering" en selecteer aan welke uitvragende partij de XBRL-instance geleverd kan worden:

Na het kiezen van de juiste uitvragende partij kun je op "Aanleveren" klikken.

Na de aanlevering zal de status in het overzicht wijzigen: