Prognose - Standaardwaarden - Seizoenspatroon

Met de Standaardwaarden kunnen er vijf seizoenspatronen ingevuld worden en een standaard betalingsverloop (Figuur 161 Standaardwaarden voor een vijftal seizoenspatronen als betalingsverloop voor de prognoses).

 

Figuur 161 Standaardwaarden voor een vijftal seizoenspatronen als betalingsverloop voor de prognoses

Deze seizoenspatronen kunt u dan selecteren bij het invullen van de prognoses voor omzet en kosten. Dit doet u door bij Wijze van invullen van de bedragen te kiezen voor Seizoenspatroon. Vervolgens kan bij Invoer het gewenste Seizoenspatroon worden gekozen. Mocht het zo zijn dat u een afwijkend patroon heeft, dan is het mogelijk om deze zelf aan te maken bij de rubrieken in de prognose (Figuur 162 Gebruik maken van Seizoenspatroon voor de prognose van hulpstoffen onder de directe kosten).

 

Figuur 162 Gebruik maken van Seizoenspatroon voor de prognose van hulpstoffen onder de directe kosten

 

Seizoenspatroon

Indien er sprake is van een jaarlijks seizoenspatroon, dan kunt u kiezen voor een Seizoenspatroon voor het vullen van bijvoorbeeld omzetprognose. In het scherm kan aan de linkerkant de te verwachten omzet worden ingegeven per jaar. Aan de rechterkant van het scherm kunt u kiezen voor Aangepast Seizoenspatroon om per periode het percentage van het jaarbedrag in te vullen (Figuur 126 Prognose voor de omzet vullen op basis van seizoenspatroon) .

 

Figuur 126 Prognose voor de omzet vullen op basis van seizoenspatroon

 

Tip: Indien meerdere omzetgroepen (Omzetonderbouwingen) dezelfde seizoensinvloed kennen, kan gekozen worden voor de optie Standaardwaarden uit het Standaard menu. Hierin kunnen standaardseizoensinvloeden worden ingegeven. 

Als de omzetinvoer als seizoensinvloed ingevuld dient te worden, is de standaardseizoensinvloed al voorgevuld in het bovenstaande scherm.